3.09.2014

Jagodowa panna cotta


Jagodowa panna cotta

Klasyczna panna cotta z dodatkiem jagodowego musu, podana z mascarpone i bitą śmietaną.


180 g jagód
2 łyżki cukru
300 ml śmietanki 30%
75 ml mleka
świeża wanilia
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka wody

Jagody umyć, zasypać cukrem, a następnie zblendować.
Żelatynę zalać gorącym mlekiem.
Odstawić do napęcznienia.
Śmietankę podgrzać z cukrem pudrem i wanilią.
Dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać za pomocą trzepaczki.
Następnie dodać mus jagodowy.
Masę przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.


100 g mascarpone
100 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru

Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier.
Wymieszać z mascarpone.


Każdą porcję dekorować masą z serka i świeżymi jagodami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz