18.09.2014

Zapiekanka z fasolką


Zapiekanka z fasolką

Pomarańczowo-żółta zapiekanka z fasolki szparagowej i marchewki.


200 g żółtej fasolki szparagowej
5 marchewek
3 jajka
3 łyżki śmietany 12%
sól, pieprz
1 łyżka tymianku


Fasolkę umyć, zblanszować w osolonej wodzie.
Marchewkę obrać, pokroić w słupki,
wrzucić do osolonej wody i gotować około 10 minut.
Warzywa odcedzić.


Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć marchewkę, fasolkę,
 następnie znów marchewkę i na koniec warstwę fasolki.
Jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Warzywa zalać masą jajeczną.


Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut. 
 Na 5 minut przed końcem pieczenia włączyć górną grzałkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz