1.09.2014

Nadziewane kapelusze


Nadziewane kapelusze

Kapelusze z ciasta na bazie serka topionego wypełnione dwoma rodzajami farszu: dyniowym i szpinakowym.


300 g mąki
200 g śmietankowego serka topionego
100 g masła
sól

roztrzepane jajko
kminek


Mąkę przesiać do miski, dodać masło, serki oraz sól.
Zagnieść ciasto, a następnie schłodzić je przez około godzinę.
Rozwałkować na grubość około 3 milimetrów.
Wykrawać szklanką kółka.
Nałożyć niewielką ilość farszu na krążek i przykryć go kolejnym.
Docisnąć widelcem.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.


Nadzienie dyniowe

700 g dyni
1 cebula
1/2 szkl. mleka
masło
sól, pieprz, kminek mielony, gałka muszkatołowa

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle.
Dynię obrać, pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić do cebuli.
Dusić pod przykryciem około 15 minut.
Następnie wlać mleko i podgrzewać kolejny kwadrans do momentu, aż dynia będzie rozprażona.
Doprawić do smaku.


Nadzienie szpinakowe

300 g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
100 g bryndzy
1/3 szkl. mleka
sól, pieprz, kminek

Szpinak rozmrozić na patelni, wlać mleko i dusić około 10 minut.
Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
Całość podgrzewać do momentu aż odparuje mleko.
Na koniec dodać rozdrobnioną bryndzę i dokładnie wymieszać.

2 komentarze: