Kapelusze z ciasta na bazie serka topionego wypełnione dwoma rodzajami farszu: dyniowym i szpinakowym.
200 g śmietankowego serka topionego
100 g masła
sól
roztrzepane jajko
kminek
Mąkę przesiać do miski, dodać masło, serki oraz sól.
Zagnieść ciasto, a następnie schłodzić je przez około godzinę.
Rozwałkować na grubość około 3 milimetrów.
Wykrawać szklanką kółka.
Nałożyć niewielką ilość farszu na krążek i przykryć go kolejnym.
Docisnąć widelcem.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Nadzienie dyniowe
700 g dyni
1 cebula
1/2 szkl. mleka
masło
sól, pieprz, kminek mielony, gałka muszkatołowa
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle.
Dynię obrać, pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić do cebuli.
Dusić pod przykryciem około 15 minut.
Następnie wlać mleko i podgrzewać kolejny kwadrans do momentu, aż dynia będzie rozprażona.
Doprawić do smaku.
Nadzienie szpinakowe
300 g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
100 g bryndzy
1/3 szkl. mleka
sól, pieprz, kminek
Szpinak rozmrozić na patelni, wlać mleko i dusić około 10 minut.
Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
Całość podgrzewać do momentu aż odparuje mleko.
Na koniec dodać rozdrobnioną bryndzę i dokładnie wymieszać.
100 g masła
sól
roztrzepane jajko
kminek
Mąkę przesiać do miski, dodać masło, serki oraz sól.
Zagnieść ciasto, a następnie schłodzić je przez około godzinę.
Rozwałkować na grubość około 3 milimetrów.
Wykrawać szklanką kółka.
Nałożyć niewielką ilość farszu na krążek i przykryć go kolejnym.
Docisnąć widelcem.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Nadzienie dyniowe
700 g dyni
1 cebula
1/2 szkl. mleka
masło
sól, pieprz, kminek mielony, gałka muszkatołowa
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle.
Dynię obrać, pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić do cebuli.
Dusić pod przykryciem około 15 minut.
Następnie wlać mleko i podgrzewać kolejny kwadrans do momentu, aż dynia będzie rozprażona.
Doprawić do smaku.
Nadzienie szpinakowe
300 g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
100 g bryndzy
1/3 szkl. mleka
sól, pieprz, kminek
Szpinak rozmrozić na patelni, wlać mleko i dusić około 10 minut.
Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
Całość podgrzewać do momentu aż odparuje mleko.
Na koniec dodać rozdrobnioną bryndzę i dokładnie wymieszać.
Super artykuł. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń