29.09.2014

Focaccini z kurkami


Focaccini z kurkami

Mini wersja klasycznej focacci z dowolnymi dodatkami: świeżymi lub suszonymi ziołami, oliwkami, cebulą czy kurkami.


170 g mąki pszennej
130 g semoliny
1 szkl. letniej wody
10 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

200 g kurek
3 łyżki tymianku

Przygotować zaczyn. Cukier i drożdże rozpuścić w letniej wodzie. 
 Odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i zaczyn. 
Wyrobić puszyste ciasto.
Odstawić je na około godzinę w ciepłe miejsce.


Następnie podzielić na mniejsze części i formować niewielkie placki.
Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ponownie odstawić.


Po upływie 20 minut zrobić kciukiem wgłębienia.
Placki posmarować oliwą, wetknąć kurki i posypać tymiankiem.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz