15.09.2014

Zielone kluseczki z sosem grzybowym


Zielone kluseczki z sosem grzybowym

Delikatne, zielone kluseczki szpinakowe podane z sosem z leśnych grzybów.


150 g mrożonego szpinaku
400 g ziemniaków
5 łyżek mąki pszennej
3  łyżki mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
50 g bryndzy
1 jajko
sól, pieprz, kminek mielony


200 g grzybów
300 ml śmietanki 30%
1 duża cebula
sól, pieprz


Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę.
Szpinak rozmrozić na patelni, doprawić solą, pieprzem, kminkiem i rozdrobnionym czosnkiem. 
Ostudzić i dodać bryndzę.

Szpinak wymieszać z ziemniakami, dodać oba rodzaje mąki, jajko, doprawić.
Dokładnie wymieszać, formować niewielkie kluseczki. 
Ułożyć je na desce i umieścić w lodówce na około 15 minut.


Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle. 
Grzyby oczyścić, dodać do cebuli i podsmażać do miękkości. 
Doprawić do smaku. 
Następnie wlać śmietankę i gotować razem, aż do powstania gęstego sosu.

Schłodzone kluseczki gotować w osolonej wodzie około 7 minut. 
Wyciągnąć  łyżką cedzakową, przełożyć na patelnię, podsmażyć na maśle.
Podawać z sosem grzybowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz