Delikatne, zielone kluseczki szpinakowe podane z sosem z leśnych grzybów.
150 g mrożonego szpinaku
400 g ziemniaków
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
50 g bryndzy
1 jajko
sól, pieprz, kminek mielony
200 g grzybów
300 ml śmietanki 30%
1 duża cebula
sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę.
Szpinak rozmrozić na patelni, doprawić solą, pieprzem, kminkiem i rozdrobnionym czosnkiem.
150 g mrożonego szpinaku
400 g ziemniaków
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
50 g bryndzy
1 jajko
sól, pieprz, kminek mielony
200 g grzybów
300 ml śmietanki 30%
1 duża cebula
sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę.
Szpinak rozmrozić na patelni, doprawić solą, pieprzem, kminkiem i rozdrobnionym czosnkiem.
Ostudzić i dodać bryndzę.
Szpinak wymieszać z ziemniakami, dodać oba rodzaje mąki, jajko, doprawić.
Dokładnie wymieszać, formować niewielkie kluseczki.
Szpinak wymieszać z ziemniakami, dodać oba rodzaje mąki, jajko, doprawić.
Dokładnie wymieszać, formować niewielkie kluseczki.
Ułożyć je na desce i umieścić w lodówce na około 15 minut.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle.
Grzyby oczyścić, dodać do cebuli i podsmażać do miękkości.
Doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz