31.08.2014

Chmurka na jagodach


Chmurka na jagodach

Połączenie lekko kwaskowej frużeliny z jagód oraz słodkiej i lekkiej chmurki
z białej czekolady.


Jagodowa frużelina

200 g jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
sok z połowy cytryny

Jagody umyć, przełożyć do rondelka, dodać cukier i sok z cytryny.
Podgrzewać do momentu, aż puszczą sok.
Odlać odrobinę soku, wymieszać go dokładnie z mąką ziemniaczaną,
a następnie przelać do rondelka i podgrzewać do zgęstnienia.
Ostudzić.


Chmurka z białej czekolady

170 g białej czekolady
200 ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
3 białka
szczypta soli

Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić.

Białka ubić z solą na sztywną pianę.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem.
Następnie dodawać stopniowo ostudzoną czekoladę delikatnie mieszając.
Na koniec łyżka po łyżce dodawać  białka.
Całość bardzo delikatnie wymieszać.
Przełożyć do szerokiego pojemnika i chłodzić przez minimum 3 godziny.


Na dnie pucharka ułożyć porcję frużeliny.
Rozdrobnić masę czekoladową widelcem, tak by powstały grudki.
Wyłożyć je na frużelinę.
Deser wstawić do lodówki na kwadrans.
Przed podaniem posypać świeżymi jagodami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz