1.10.2015

Korzenne szyszki


Korzenne szyszki

Od kilku dni jesień zagościła na dobre - nie tylko w kalendarzu, ale też w przyrodzie.
Wszystko powoli zastyga i szykuje się na przyjście zimy.
Ja też postanowiłam wprowadzić nieco bardziej jesienny nastrój do swojej kuchni, stąd zrodził się pomysł na szyszki. To też powrót do dzieciństwa, kiedy Mama topiła na patelni krówki i wsypywała do nich ziarenka preparowanego ryżu. Niby nic takiego, a jednak tego smaku się nie zapomina. Ciepła jeszcze masa krówkowa ściągana z łyżki, tak by nie zmarnował się ani kawałeczek tej pyszności.
Ja po latach wracam do tego przepisu w nieco zmienionej wersji - zwykły ryż preparowany zastępuję mieszanką ryżu brązowego i preparowanej kaszy jaglanej, a do masy krówkowej dodaję sporą ilość przypraw korzennych. Smak niby inny - dostosowany do mojego aktualnego gustu - ale wspomnienia i jesień nadal pozostają te same.


300 g krówek
70 g mieszanki preparowanej kaszy jaglanej i brązowego ryżu
3 łyżki przyprawy korzennej
50 g masła

Krówki i masło rozpuścić na patelni, cały czas mieszając by się nie przypaliły.
Gdy masa stanie się jednolita wyłączyć gaz i dodać kaszę, ryż i przyprawę.
Dokładnie wymieszać.

Z jeszcze ciepłej masy formować szyszki.
Pozostawić je do zastygnięcia.


1 komentarz: