26.02.2015

Makaroniki mocno migdałowe


Makaroniki mocno migdałowe

Delikatne migdałowe ciasteczka przełożone masą z serka mascarpone i amaretto.


3 białka
100 g cukru pudru
140 g mielonyh migdałów
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Białka pozostawić na całą noc w temperaturze pokojowej.
Następnie ubić je na sztywno.
Pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder.
Następnie wsypać migdały i delikatnie wymieszać.

 


Masę wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na specjalną teflonową matę za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.

Pozostawić je do wyschnięcia na około dwie godziny.
Następnie piec około 15 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
Studzić w uchylonym piekarniku.

250 g serka mascarpone
6 łyżek likieru amaretto

Serek wymieszać z likierem.
Wystudzone ciasteczka przekładać masą i sklejać po dwa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz