9.01.2015

Lazania z fenkułem i łososiem


Lazania z fenkułem i łososiem

Płaty ciasta makaronowego przekładane delikatnym sosem beszamelowym, fenkułem i wędzonym łososiem.


4 płaty lazanii (gotowej lub wykonanej z przepisu na cukinie faszerowane domowym makaronem)
1 fenkuł
200 g łososia wędzonego na zimno
1/3 kostki masła
4 łyżki mąki
3/4 szkl. mleka
20 g twardego sera żółtego
sól, pieprz, ostra papryka
masło do posmarowania formy
oliwa

 


 

Fenkuł pokroić w plastry.
Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Skropić oliwą, przyprawić.
Piec około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Kupną lazanię gotować w osolonej wodzie około 2-3 minut.
W przypadku własnoręcznie przygotowywanego makaronu nie ma potrzeby wcześniejszego gotowania.
Przygotować sos.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, dokładnie wymieszać. 
Następnie wlać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.
Doprawić.


Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Na dnie ułożyć płat lazanii.
Następnie rozsmarować porcję sosu, ułożyć fenkuł, część łososia, odrobinę sosu. 
Przykryć kolejnym płatem.
Kolejne warstwy układać w ten sam sposób, aż do wyczerpania składników, pamiętając by na wierzchu znalazł się sos.
Posypać startym serem.
Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz