22.12.2014

Cukinie faszerowane domowym makaronem


 Cukinie faszerowane domowym makaronem

Okrągłe cukinie nadziewane domowym makaronem z sosem pieczarkowym.


2 okrągłe cukinie

1 cebula
200 g pieczarek
50 ml śmietanki 30%
masło do smażenia
sól, pieprz, kminek mielony

Odciąć górę cukinii i delikatnie ją wydrążyć tak, by nie uszkodzić skórki.

Cebulę posiekać i zeszklić na maśle.
Następnie dodać pokrojone pieczarki i miąższ z cukinii, chwilę razem dusić.
Zalać śmietanką i doprawić.
Podgrzewać około 5 minut tak, by wytworzył się gęsty sos.


Makaron

150 g semoliny z pszenicy durum
2 jajka
1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i pozostawić na minimum kwadrans w temperaturze pokojowej.
Następnie rozwałkować ciasto i pociąć je na długie wstążki.


Pozostawić do przeschnięcia na około pół godziny.

Gotować w osolonej wodzie około 9 minut.


Ugotowany makaron wymieszać z sosem i napełnić cukinię.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz