23.01.2015

Jaglane pancakes


Jaglane pancakes

Puszyste naleśniki z mąki jaglanej z pikantną czekoladą i sosem pomarańczowym.


1 jajko
1 szkl. mąki jaglanej
3 łyżki brązowego cukru
1/2 szkl. mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
olej do smażenia

Jajko roztrzepać z cukrem. 
Dodać ekstrakt, skórkę, proszek do pieczenia i mleko. 
Dokładnie wymieszać. 
Stopniowo dodawać mąkę. 
Wymieszać tak, by powstało gęste ciasto naleśnikowe.



Na niewielkiej patelni rozgrzać olej.
Smażyć naleśniki.


50 g gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka
duża szczypta chili

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać mleko i chili.


Sos pomarańczowy

sok wyciśnięty z jednej pomarańczy wraz z miąższem
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki masła

Sok wraz z miąższem przelać do garnuszka.
 Dodać cukier i masło. 
Podgrzewać do momentu aż masło się roztopi. 
Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać.

Na talerzu ułożyć naleśnik, polać czekoladą i sosem pomarańczowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz