13.01.2015

Tarta cebulowo-batatowa


Tarta cebulowo-batatowa

Tarta z dwoma rodzajami cebuli i słodkimi ziemniakami, przykryta ciastem z mąki z ciecierzycy i mąki orkiszowej.


Ciasto:

1 szkl. mąki z ciecierzycy
1/2 szkl. mąki orkiszowej
1/3 kostki masła
szczypta soli
ok. 4 łyżki wody

Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto.
Rozwałkować je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, by było trochę większe niż forma, w której będziemy piec tartę.
Ciasto umieścić w lodówce.


4 średniej wielkości bataty
2 białe cebule
2 czerwone cebule
sól, pieprz, zioła prowansalskie
100 g koziego zwartego sera sałatkowego
olej do smażenia

Bataty pokroić na grube plastry.
Olej rozgrzać na patelni.
Wrzucić bataty i podsmażać około 20 minut, aż osiągną złoty kolor.
Następnie doprawić je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.




 Cebule obrać, pokroić na grube plastry.
Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posolić i piec około 15 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.



Następnie rozłożyć warzywa na dnie foremki posmarowanej masłem.
Posypać pokruszonym serem i przykryć ciastem, które należy następnie ponakłuwać widelcem.

Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Przed podaniem odwrócić tartę nadzieniem do góry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz