Lekka i orzeźwiająca nalewka cytrynowa z delikatnym aromatem kawy.

1 duża cytryna
kilka ziarenek kawy
2 łyżki miodu wielokwiatowego
1 łyżka przegotowanej wody
3/4 l wódki
1 laska wanilii

Cytrynę sparzyć, ponakłuwać nożem.
W otworach umieścić ziarenka kawy.
Miód delikatnie podgrzać z wodą.
Do dużego zakręcanego słoja wlać wódkę, dodać laskę wanilii, miód i cytrynę.
Zakręcić i odstawić w zacienione miejsce na około 2 tygodnie.
Codziennie potrząsać słoikiem.
Nalew ściągnąć przez rurkę, pozostawiając osad.
Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z osadem.
Następnie przefiltrować go przy użyciu filtra do kawy.
Całość przelać do butelki i odstawić jeszcze na minimum 3 tygodnie.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz