15.01.2015

Dyniowe półksiężyce w pomarańczowej czekoladzie


Dyniowe półksiężyce w pomarańczowej czekoladzie

Pieczona dynia oblana gorzką czekoladą z dodatkiem pomarańczy, posypana płatkami migdałowymi.


1 słodka, niewielka dynia
100 g gorzkiej czekolady
sok z jednej pomarańczy
skórka otarta z jednej pomarańczy
1/2 szkl. płatków migdałowych
2 łyżki brązowego cukru

Dynię pokroić w paski, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypać cukrem i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.


 Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Dodać sok i skórkę pomarańczową.
Płatki migdałowe pokruszyć.


Cząstki dyni maczać do połowy w ciepłej czekoladzie, posypywać płatkami i odkładać do wystygnięcia na kratkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz