28.01.2015

Semlor



Semlor

Tradycyjne szwedzkie bułeczki karnawałowe z dodatkiem kardamonu, wypełnione masą marcepanową i bitą śmietaną.


Bułeczki

1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
100 ml ciepłego mleka
3 łyżki brązowego cukru
1 jajko
40 g masła
3 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli
mleko do posmarowania bułeczek

Mleko podgrzać z masłem i cukrem. Dodać drożdże i odstawić na kwadrans.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, kardamon i jajko.
Następnie wlać zaczyn i wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć je ściereczką i odstawić na około 2 godziny.



Następnie ciasto podzielić na 6 części. Z każdej uformować bułeczkę.
Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić je jeszcze na około 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza.
Bułeczki posmarować mlekiem i piec około 8 minut.

Masa marcepanowa

250 g marcepanu
3 łyżki śmietany 36%
2 łyżeczki mielonego kardamonu

Marcepan rozdrobnić, wymieszać bardzo dokładnie ze śmietaną i kardamonem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.


400 ml śmietany 36%
4 łyżki cukru pudru plus cukier do posypania

Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. 

Z każdej bułeczki odciąć wierzch.
Delikatnie usunąć część ciasta ze środka.
Za pomocą rękawa cukierniczego napełnić bułeczkę porcją masy marcepanowej.
Następnie porcją bitej śmietany.
Przykryć wierzchem bułeczki i posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz