20.01.2015

Chleb żytni z żurawiną


Chleb żytni z żurawiną

Chleb żytni na zakwasie z dodatkiem suszonej żurawiny.


400 g mąki żytniej 
200 g mąki pszennej
500 ml wody 
2 łyżki zakwasu
80 g suszonej żurawiny 
1 łyżeczka soli



Oba rodzaje mąki przesiać do miski.
Dodać sól i żurawinę. 
Wymieszać. 
Następnie wlać wodę i dodać zakwas.
Wyrobić dużą, drewnianą łyżką. 

Przykryć ściereczką i odstawić na około 10-12 godzin. 


Następnie odłożyć porcję zakwasu (do następnego wypieku chleba).
Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem 
i odstawić w ciepłe mniejsze na około 2 godziny.
Wierzch chleba posmarować wodą.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piec około godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz