Zawijane bagietki drożdżowe z dwoma rodzajami siemienia lnianego.
ok. 1 szkl. ciepłej wody
25 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stopionego masła
ok. 1/3 szkl. siemienia lnianego ciemnego
ok. 1/3 szkl. siemienia lnianego złocistego
odrobina mleka
Drożdże rozpuścić z cukrem w szklance ciepłej wody.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, masłem i połową siemienia lnianego.
Zaczyn wlać do mąki i wyrobić na gładkie ciasto.
Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie odgazować ciasto, uderzając je pięścią.
Podzielić na dwie części.
Każdą z nich rozwałkować na kwadrat, posypać resztą siemienia (zostawić trochę na wierzch).
Zwijać w kształt bagietek zaczynając od rogu kwadratu.
Ułożyć na blasze i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Następnie zrobić nacięcia, rozprowadzić mleko za pomocą pędzla i posypać resztą siemienia lnianego.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
Na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
Bagietki umieścić w piekarniku i piec około 18 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz