5.01.2015

Galette des rois


Galette des rois

Tradycyjne ciasto pieczone we Francji z okazji święta Trzech Króli. Słodka, migdałowa masa ukryta pomiędzy dwoma okrągłymi płatami domowego, francuskiego ciasta.
U mnie w wersji nieco zmodyfikowanej - z dodatkiem mąki kokosowej i bez tradycyjnego ziarenka bobu.


Ciasto francuskie:
(można użyć gotowego ciasta francuskiego)

250 g masła
100 ml bardzo zimnej wody
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli

210 g masła umieścić w zamrażalniku na kilka godzin lub na całą noc.
40 g masła roztopić w rondelku, dodać sól.
Mąkę przesiać do miski, dodać wodę i roztopione masło.

Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i umieścić na dwie godziny w lodówce.
Zamrożone masło zetrzeć na tarce jarzynowej.


Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt.
Na 3/4 prostokąta rozłożyć starte masło, zostawiając około 1 cm od brzegu.

Złożyć ciasto na trzy części. Obrócić ciasto o 90 stopni i je rozwałkować.
Następnie znów złożyć na trzy części, owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 12 godzin.
Po tym czasie ciasto ponownie rozwałkować i złożyć. Czynność powtórzyć 6 razy, za każdym razem wkładając ciasto na około godzinę do lodówki.


Masa migdałowo-kokosowa:

60 g mielonych migdałów
40 g mąki kokosowej
100 g miękkiego masła
80 g cukru pudru
2 jajka

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, migdały i mąkę kokosową.

Ciasto rozwałkować na grubość około 3 milimetrów. Wyciąć dwa równej wielkości koła.
Na jednym z nich umieścić masę, brzegi posmarować roztopionym masłem, przykryć drugim krążkiem.


Naciąć brzegi nożem, na wierzchu zrobić delikatny wzorek.
Wierzch posmarować żółtkiem. 

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Piec około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz