3.06.2014

Ogniste naleśniki pomarańczowe


Ogniste naleśniki

Idealne dla wszystkich  wielbicieli pomarańczy i... ognia.

Aromatyczne, pomarańczowe naleśniki podane w towarzystwie gorzko-słodkiego sosu pomarańczowego z odrobiną likieru pomarańczowego.




 Naleśniki:

1 jajko
1/2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki kukurydzianej
1/2 szkl. mleka
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
kieliszek likieru  pomarańczowego  np. Cointreau
kilka łyżek soku z pomarańczy
skórka otarta z jednej pomarańczy

Jajko ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mleko,  mąkę, likier, sok i skórkę. 
Dokładnie wymieszać.

Smażyć dość cienkie naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu. 


Ognisty sos pomarańczowy:

skórka otarta z dwóch pomarańczy
sok z dwóch pomarańczy
4 łyżki brązowego cukru
3 kieliszki likieru  pomarańczowego  np. Cointreau

Na patelnię wsypać cukier, zalać go sokiem z pomarańczy, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru (należy uważać żeby się nie przypalił).


Dodać skórkę z pomarańczy i położyć pierwszy placek. Podgrzewać go do momentu aż zostanie pokryty sosem. Złożyć go "na cztery" i odsunąć na bok patelni. Położyć kolejny naleśnik i postępować tak samo, jak w przypadku poprzedniego. Gdy na patelni znajdą się cztery naleśniki, wlać likier i podpalić całość. Gdy alkohol przestanie się palić przełożyć naleśniki na talerze.
Podawać ciepłe.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz