5.06.2014

Pierożki Romana i Violi


Pierożki Romana i Violi

Pierożki we włoskim stylu wypełnione dwoma rodzajami zielonego farszu. 
Pierwszy to połączenie świeżego szpinaku z bryndzą, drugi jest kombinacją botwinki i parmezanu.


Nadzienie Romana

pęczek botwinki
kawałek parmezanu lub grana padano
sól
pieprz 
odrobina chili

Umytą botwinkę sparzyć we wrzątku przez 5 minut. Odcisnąć, drobno posiekać. Parmezan zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z botwinką.
 

Nadzienie Violi

pęczek szpinaku
120 g bryndzy
dwa ząbki czosnku
sól
pieprz
kminek mielony
Odrobinę masła roztopić na patelni, wrzucić umyty szpinak, chwilę blanszować, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić do smaku, następnie wymieszać z bryndzą.


 Ciasto
200 g semoliny
1 jajko
sól
woda

Semolinę, jajko i sól połączyć w misce, stopniowo dolewać wodę, tak by powstało gładkie ciasto. Rozwałkować  je bardzo cienko, podzielić na dwie części. Następnie rozkładać porcje farszu w około 2 centymetrowych odstępach. Przykryć płatem ciasta, docisnąć na krawędziach i wykrawać radełkiem pojedyncze pierożki w kształcie kwadrató 

Podawać z roztopionym masłem i świeżym rozmarynem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz