10.06.2014

Kózka w buraczkach


Kózka w buraczkach

Doskonałe połączenie słodyczy młodych buraczków i miodowego sosu z wyrazistym smakiem koziego sera.

 
6 młodych buraczków
150 g rolady z sera koziego

Buraczki umyć, osuszyć, każdy zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika i piec do miękkości przez około 45 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.

Buraczki ostudzić, odwinąć z folii, obrać, pokroić na plasterki. Roladę kozią pokroić w plastry, a następnie w ćwiartki, tak by kawałek sera wielkością odpowiadał plasterkowi buraka.

Dwie łyżki masła rozgrzać na patelni grillowej. Ułożyć plasterki buraków i podpiekać je chwilę z obu stron.


Sos miodowy:

3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
klika listków kolendry

Oliwę wymieszać z octem, dodać miód, a na koniec posiekane listki świeżej kolendry.


Układać na talerzu plastry buraczka na przemian z serem aż do utworzenia piramidki.
Całość polać sosem.
Przekąskę można podawać na ciepło lub na zimno.


2 komentarze:

  1. Ale frykasy! Chętnie zostałabym degustatorką tej manufaktury:) Mniam, mniam...
    FrANKA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie stoi na przeszkodzie :) serdecznie zapraszamy do degustacji :)

      Usuń