1.06.2014

PasteLove


 PasteLove babeczki

Słodkie, nie tylko w smaku, pastelowe babeczki ze świeżymi truskawkami zwieńczone puszystym, pomarańczowym kremem z serka mascarpone.




2 jajka
3 łyżki brązowego cukru
1 szklanka zmielonych migdałów
pół szklanki mąki kukurydzianej
3 łyżki mąki z amarantusa
odrobina świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
skórka z pomarańczy
łyżeczka cynamonu
kilka kropel naturalnego olejku z wanilii
szczypta imbiru
truskawki


Jajka utrzeć z cukrem na gęsty kogel mogel. Dodać suche składniki i jogurt, delikatnie wymieszać. Foremkę na babeczki wyłożyć papilotkami. Każdą z nich napełnić ciastem do około 3/4 wysokości. Babeczki po upieczeniu będą nieznacznie wyższe. Do każdej babeczki wetknąć przekrojoną na pół truskawkę.

Piec około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.


PasteLova Góra

400 ml schłodzonej śmietanki 30%
250 g mascarpone
skórka otarta z pomarańczy
naturalny aromat pomarańczowy
barwniki spożywcze


Śmietankę ubić na sztywno, dodać skórkę z pomarańczy, aromat i mascarpone. Krótko zmiksować na najwyższych obrotach. Powstałą masę podzielić na tyle części, ile różnych kolorów chcemy uzyskać. Na kolor, od którego rozpoczniemy dekorowanie babeczek, odłożyć najwięcej masy, a na kolejne odpowiednio mniej. Do każdej z porcji dodać wybrany barwnik. Masę, której mamy największą ilość, przełożyć do szprycki z końcówką w kształcie szerokiej gwiazdki i dekorować babeczki zaczynając od zewnętrznej krawędzi, po każdym pełnym okrążeniu zmieniać kolor masy.
Na koniec ozdobić babeczki świeżymi owocami i kolorowymi posypkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz