18.06.2014

Konfitury rabarbarowo-truskawkowe


Konfitury rabarbarowo-truskawkowe

Smaki lata zamknięte w słoiczku, czyli lekko kwaskowe konfitury z rabarbaru i truskawek wzbogacona aromatycznymi przyprawami.




500 g rabarbaru
800 g truskawek
1 szkl. cukru
2 łyżki cynamonu
pół łyżeczki imbiru
laska wanilii





Rabarbar umyć, obrać i pokroić na około 2 centymetrowe kawałki. 
Truskawki umyć, pozbawić szypułek. 
Owoce przełożyć do dużego garnka, wlać około 3 łyżek wody i dusić na małym ogniu. 
Gdy zaczną się rozpadać, dodać cukier, imbir, cynamon i ziarenka wanilii. 
Gotować jeszcze chwilę na małym ogniu.
Bardzo gorącą konfiturę wlewać do wyparzonych słoiczków. Natychmiast po wlaniu konfitury mocno zakręcić słoiczek i postawić do góry dnem.
Pozostawić do ostygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz