22.06.2014

Bułeczki orkiszowe


 Bułeczki orkiszowe

Pyszne, mięciutkie bułeczki orkiszowe, do których można dodać ulubione ziarna lub przyprawy. 




500 g mąki orkiszowej razowej
1 i 1/2 szkl. mleka
20 g drożdży
2 łyżki oliwy
1/3 szkl. siemienia lnianego
1/3 szkl. pestek słonecznika
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli




Mleko podgrzać z cukrem, dodać drożdże, odstawić na 10 minut.
Do miski wsypać mąkę, ziarna i sól, wlać mleko. Zarobić na gładkie ciasto, pod koniec dodać oliwę.
Miskę natłuścić, włożyć do niej ciasto uformowane w kulę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około dwie godziny.

Następnie podzielić ciasto na około 9 części (każda bułeczka będzie miała około 80 gram).




Formować bułeczki w dowolnych kształtach, odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie bułeczki posmarować mlekiem.

Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Włożyć blachę z bułeczkami i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.




1 komentarz:

  1. Mniam,nawet czuję jak pachną :)), na pewno spróbuję je zrobić! FrANKA

    OdpowiedzUsuń