8.06.2014

BazyLiODY


BazyLiODY

Najpyszniejsze, bo domowe, bez zbędnych dodatków, orzeźwiające, idealne na letnie popołudnie - lody truskawkowo-bazyliowe.




500 ml tłustego mleka
200 ml śmietanki 36%
60 g cukru
3 żółtka
laska wanilii

1 doniczka świeżej bazylii
400 g truskawek


Mleko i śmietankę podgrzać na małym ogniu, dodać ziarenka wanilii. Żółtka ubić z cukrem na biały krem. Gdy mleczna masa zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i wlać ubite żółtka. Przez chwilę podgrzewać wszystkie składniki, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia masy. Ostudzić, a następnie wstawić do lodówki.


Truskawki umyć, obrać z szypułek i przełożyć do miski. Listki bazylii opłukać i zblendować razem z truskawkami.
Przygotowany mus schłodzić. Następnie połączyć go z masą mleczno-jajeczną.
Wstawić do zamrażalnika, raz na godzinę (przez około 4-5 godzin) masę przemieszać tak, by równomiernie zamarzała.

2 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie. Spróbuję też zrobić w wolnym czasie, kiedy będę miała dla kogo...A czy zamiast bazylii można miętę:))?
    Wierna FrANKA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, dodatki i eksperymenty według upodobań mile widziane :) W sekrecie zdradzę, że w planach Qlinarnii jest też sorbet cytrynowo-miętowy :)

      Usuń