23.06.2014

Makaroniki z pianką truskawkowo-miętową


Makaroniki z pianką truskawkowo-miętową

Chrupiące, lekkie makaroniki przełożone orzeźwiającą pianką z truskawek i mięty.


130 g mielonych migdałów
3 białka (najlepiej "wysuszone")
50 g cukru
100 g cukru pudru

Białka wbić do miseczki, odstawić na blat kuchenny na około dobę, tak by "wyschły".

Migdały i cukier puder przesiać do miski.
Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier. 
Migdały i cukier puder stopniowo dodawać do białek, połączyć składniki za pomocą szpatułki.

Otrzymaną masę przełożyć do szprycki z okrągłą końcówką i wyciskać na papier do pieczenia lub specjalną sylikonową matę niewielkie porcje ciasta.

Odstawić do wysuszenia na około godzinę.

Piec około 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. 
Następnie otworzyć piekarnik i piec dodatkowe 10 minut.

 

Pianka truskawkowa:

1/2 szkl. mleka skondensowanego
300 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
dwie duże garści listków świeżej mięty
graść listków melisy

Galaretkę rozpuścić w szklance wody, zostawić do ostygnięcia.
Truskawki umyć, dodać do nich miętę i melisę, zmiksować.

Gdy galaretka będzie już tężała, ubić mleko na puszystą piankę. 
Pod koniec ubijania dodać galaretkę i mus truskawkowy. 
Całość zmiksować na najwyższych obrotach.

Upieczone i wystudzone makaroniki przekładać truskawkową pianką.

1 komentarz:

  1. Chyba nie będę przed pracą wchodzić na tego bloga, bo ślinka cieknie i chce się od razu zabierać za pieczenie... Moje klimaty. Poezja dla kubków smakowych! FrANKA

    OdpowiedzUsuń