10.12.2014

Kakaowe pierniczki nadziewane

 
Kakaowe pierniczki nadziewane

Pierniczki wykonane z ciasta z dodatkiem kakao, nadziewane ulubionym powidłem.


1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
3 kopiaste łyki kakao
1 jajko
40 g masła
4 łyżki miodu
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika

1 mały słoiczek ulubionego powidła np. śliwka w czekoladzie

Masło i miód podgrzać na niewielkim ogniu.
Wymieszać z pozostałymi składnikami.
Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i umieścić w lodówce, tak by ciasto dalej było elastyczne, ale nie kleiło się podczas wałkowania.

 

 

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm, wykrawać dowolne kształty. 
Na środku pierniczka umieszczać odrobinę konfitury, następnie przykryć go drugą  częścią, lekko docisnąć brzegi.

Pierniczki piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz