3.12.2014

Krążki z czatnejem


Krążki z czatnejem


Pełnoziarniste, drożdżowe krążki z czatnejem śliwkowo-cebulowym.

2 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej
3/4 szkl. ciepłego mleka
2,5 g drożdży
szczypta cukru
sól

Z drożdży i mleka przygotować zaczyn. 
Odstawić go na kwadrans.
Mąkę wymieszać z solą i zaczynem i wyrobić jednolite ciasto.


Przykryć ściereczką i pozostawić na około półtorej godziny, aż podwoi objętość.


Następnie rozwałkować je na grubość około 3 mm i wycinać krążki.
Następnie układać po dwa krążki.
Dnem szklanki zrobić wgłębienie i umieścić w nim czatnej.

Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz