19.12.2014

Chleb orkiszowy

 
 Chleb orkiszowy

Orkiszowy chleb z dodatkiem siemienia lnianego, pestek dyni i słonecznika.


400 g mąki orkiszowej
200 g mąki pszennej
1/2 szkl. pestek słonecznika
1/2 szkl. pestek dyni
1/3 szkl. siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki zakwasu
450 ml wody

Oba rodzaje mąki wymieszać z solą, cukrem i ziarnami.
Dodać wodę i zakwas. Dokładnie wymieszać. Odstawić na około dwie godziny.
Następnie odłożyć około dwie łyżki zakwasu, tak by użyć go do następnego wypieku.




Odstawić na całą noc do wyrośnięcia.
Piec około godziny w temperaturze 150 stopni Celsjusza.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz