11.12.2014

Pierniczki


Pierniczki

Klasyczna, pachnąca korzennymi przyprawami wersja pierniczków.


 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
1 jajko
40  g masła
5 łyżek miodu
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

Masło i miód podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia masła.
Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać roztopione masło z miodem.
Zagnieść jednolite ciasto.
Owinąć je folią spożywczą i włożyć na chwilę do lodówki, tak by nieco stwardniało.


Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i wykrawać dowolne kształty.

Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Wystudzone pierniczki dekorować według upodobań.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz