4.12.2014

Bakłażany z soczewicą i suszonymi grzybami


Bakłażany z soczewicą i suszonymi grzybami

Bakłażany faszerowane sycącym, zimowym farszem z czerwoną soczewicą i suszonymi grzybami.


2 okrągłe bakłażany
1 cebula
1 szkl. czerwonej soczewicy
50 g suszonych grzybów
sól, pieprz
masło do smażenia


Grzyby namoczyć przez całą noc.
Soczewicę zalać ciepłą wodą i odstawić na około 15 minut. 
Następnie ugotować do miękkości w osolonej wodzie.


Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
Grzyby ugotować, pokroić i podsmażyć razem z cebulą.
Odciąć górę z bakłażanów, a następnie je wydrążyć. 
Miąższ dodać do cebuli i grzybów i chwilę razem podsmażać.
Dodać soczewicę, wymieszać i doprawić do smaku.

Bakłażany napełnić farszem i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz