16.12.2014

Drożdżowe babeczki z pijanymi śliwkami


 Drożdżowe babeczki z pijanymi śliwkami 

Puszyste drożdżowe babeczki nadziewane pijanymi śliwkami napełnionymi marcepanem, posypane cynamonową kruszonką.


1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
20 g drożdży
1/2 szkl. ciepłego mleka plus mleko do posmarowania babeczek
3 łyżki brązowego cukru 
8 niewielkich Pijanych śliwek
20 g masy marcepanowej
wanilia

Kruszonka:

3 łyżki mąki pszennej
1/3 kostki masła
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Mleko wymieszać z drożdżami i cukrem.
Odstawić na kwadrans.
Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn i wanilię.
Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około dwie godziny.


Usunąć pestki ze śliwek, w ich miejsce włożyć kulkę uformowaną z masy marcepanowej.

 Oderwać kawałek ciasta, zrobić z niego kulkę a następnie uformować z niej placek.
Na środku placka ułożyć śliwkę, zawinąć ją w ciasto.
Ułożyć w foremce łączeniem do dołu. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.


Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć ze sobą.

Babeczki posmarować mlekiem i posypać kruszonką.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz