7.12.2014

Tartaletki z podwójną czekoladą i solonymi kasztanami


Tartaletki z podwójną czekoladą i solonymi kasztanami

Kruche tartaletki z kremem z gorzkiej i białej czekolady z solonymi kasztanami.



Tartaletki:

1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
50 g masła
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto.
Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny.



100 g gorzkiej czekolady
70 g białej czekolady
70 g białej czekolady ze słonymi orzeszkami
około 20 szt. kasztanów jadalnych
400 ml śmietanki 30%
masło do smażenia
szczypta soli himalajskiej

W osobnych rondelkach podgrzać po 200 ml śmietanki.
W jednym rozpuścić gorzką a w drugim białą czekoladę.
Ostudzić i umieścić na całą noc w lodówce tak, by krem zgęstniał.

Kasztany nakłuć, rozłożyć na blasze i piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.


 Foremki na tartaletki posmarować masłem i wyłożyć schłodzonym ciastem.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Kasztany ostudzić, obrać.
Na patelni rozpuścić masło. Podsmażać kasztany około 10 minut, na koniec dodać sól.










Na upieczone spody wyłożyć najpierw krem z gorzkiej czekolady, następnie z białej.
Na wierzchu udekorować solonymi kasztanami.

Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc) w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz