15.10.2014

Orkiszowe racuszki z cydrem


Orkiszowe racuszki z cydrem

Bardzo jabłkowe racuszki z dodatkiem cydru.


2 szkl. mąki orkiszowej
3 jabłka
1 szkl. cydru
1 jajko
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
olej do smażenia


Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych.
Pokroić na ósemki, oprószyć cynamonem.


Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, cukier, cydr, sodę oraz proszek do pieczenia.
Wyrobić na gładką, sprężystą masę.
Dodać jabłka i dokładnie wymieszać.

 
Na patelni rozgrzać olej.
Łyżką kłaść porcje ciasta, smażyć z obu stron.
Podawać posypane cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz