30.10.2014

Nadziane ziemniaki


Nadziane ziemniaki

Pieczone ziemniaki w bogatszej wersji - wypełnione dwoma rodzajami farszu - z kiszonej czerwonej kapusty z suszonymi śliwkami lub jabłkami.


2 duże ziemniaki
200 g czerwonej kapusty kiszonej
1 czerwona cebula
1 jabłko
4 suszone śliwki
sól, pieprz
masło


 Ziemniaki umyć, ułożyć na blasze, wstawić do  piekarnika nagrzanego 
do 200 stopni Celsjusza i piec około 50 minut.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
Dodać posiekaną kapustę, doprawić.
Chwilę razem podsmażać, a następnie podzielić na dwie części.
Do jednej z nich dodać pokrojone w kostkę jabłko, do drugiej suszone śliwki.
Podsmażać do momentu, aż jabłka staną się miękkie a kapusta nabierze aromatu śliwek.


 Upieczone ziemniaki lekko ostudzić, odciąć górę i wydrążyć.
Na dnie ziemniaka umieścić łyżeczkę masła i  napełnić farszem.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz