20.10.2014

Zupa dyniowa z papryczkami


Zupa dyniowa z papryczkami

Delikatny krem z dyni z mlekiem kokosowym przełamany smakiem ostrych papryczek Black Olive.


1/2 dużej dyni Muscat de Provence
1 cebula
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 łyżki oleju kokosowego
3/4 szkl. mleka kokosowego
4 papryczki Black Olive lub inne o średnim stopniu ostrości
sól, pieprz


Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić na kawałki.
Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju kokosowym, dodać przyprawy.
Następnie wrzucić dynię i wszystko chwilę razem podsmażać.
Wlać mleko kokosowe, przykryć pokrywką i dusić mieszając od czasu do czasu do momentu, aż dynia się rozpraży.
Następnie dokładnie zblendować zupę.
Gdyby krem był zbyt gęsty, należy dodać trochę więcej mleka kokosowego.


Papryczki drobno posiekać.
Zupę nalać do talerzy i posypać papryczkami przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz