23.10.2014

Oponki z cukinii w cieście piwno-gryczanym



Oponki z cukinii w cieście piwno-gryczanym

Cukiniowe krążki smażone w bardzo zdrowym i charakterystycznym w smaku cieście z łuski gryczanej i ciemnego piwa.


1 duża cukinia
3/4 szkl. zmielonej łuski gryczanej
1 jajko
250 ml ciemnego piwa
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz, tymianek
 oliwa z oliwek

Cukinię pokroić na grube plastry, posolić i odstawić na kwadrans.
 Następnie rozgrzać odrobinę oliwy na patelni i grillować plastry, aż będą miękkie.


Jajko roztrzepać z przyprawami.
Dodać zmieloną łuskę gryczaną i piwo.
Dokładnie wymieszać, tak by powstało gęste ciasto naleśnikowe.

 Cukinię maczać w przygotowanym cieście i smażyć z obu stron.
Najlepiej smakuje na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz