9.10.2014

Sernik z żurawiną


Sernik z żurawiną

Dwukolorowy sernik: puszysty biały dół i zwarta, kwaskowa góra.


800 g twarogu sernikowego
5 jajek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
250 ml mleka skondensowanego słodzonego
4 łyżki brązowego cukru
świeża wanilia
200 g świeżej żurawiny
odrobina naturalnego czerwonego barwnika


Trzy jajka ubić z cukrem i wanilią, dodać 500 g twarogu i trzy łyżki mąki ziemniaczanej.
Wszystko razem krótko zmiksować.

Tortownicę o średnicy około 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia
i wlać przygotowaną masę serową.
Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.


W tym  czasie należy przygotować górną warstwę.
Ubić dwa jajka, następnie dodać 300 g twarogu i mleko skondensowane.
Dokładnie zmiksować, a pod koniec dodać barwnik.

Masę wylać na podpieczoną białą warstwę i posypać świeżą żurawiną.
Piec 90 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.


Po upieczeniu pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku na godzinę.
Następnie uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.

Najlepiej smakuje schłodzony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz