7.10.2014

Mocno makaronowa dynia


Mocno makaronowa dynia 

Słodka dynia makaronowa podana z aromatycznym sosem z suszonych grzybów i czarnym makaronem.


 1 średnia dynia makaronowa
1 szkl. suszonych grzybów
200 ml śmietanki 30%
1 cebula
200 g makaronu z atramentem z kałamarnicy
kawałek twardego sera
masło
sól, pieprz, tymianek, świeże oregano


 Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody przez całą noc. 
Następnie ugotować je do miękkości. Pod koniec gotowania posolić.


Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. 
Dodać ugotowane grzyby i podsmażać razem. 
Następnie wlać śmietankę i doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.


Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Następnie wymieszać go z sosem grzybowym.


Dynię przekroić na pół, usunąć pestki i piec około 25 minut w temperaturze 190 stopi Celsjusza.
Miąższ dyni wybrać delikatnie widelcem i wymieszać z makaronem i sosem.
Przed podaniem posypać startym serem i świeżym oregano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz