1.10.2014

Ślimaczki z nadzieniem orzechowym


Ślimaczki z nadzieniem orzechowym

Drożdżowe ślimaczki z delikatnym nadzieniem z orzechów włoskich.


520 g mąki pszennej
1 i 1/3 szkl. ciepłego mleka
4 dag drożdży
4 łyżki cukru
1 jajko
 

Cukier rozpuścić w mleku, dodać drożdże i odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać do miski. 
Dodać jajko i zaczyn.
Wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny.


Nadzienie orzechowe:

200 g orzechów włoskich
3 białka
3 łyżki cukru pudru
 

Orzechy posiekać w blenderze.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Orzechy delikatnie wmieszać w białka.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat o grubości około 4 milimetrów.
Przekroić na dwie części.
Na każdej rozsmarować nadzienie i zwinąć jak roladę.
Każdą z nich pokroić na krążki o szerokości 2 cm.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.


Lukier:

1 szkl. cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny

Cukier puder bardzo dokładnie rozetrzeć z sokiem z cytryny.
Tak przygotowany lukier nakładać pędzlem na ciepłe ślimaczki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz