21.10.2014

Suflet żołędziowy


Suflet żołędziowy

Lekki a zarazem sycący, jesienny suflet migdałowo-żołędziowy.


50 g mąki z żołędzi
30 g mąki pszennej
150 g mielonych migdałów
4 jajka
kieliszek likieru migdałowego
100 ml mleka
100 ml śmietanki 30%
100 g cukru
wanilia


Mleko i śmietankę zagotować w rondelku, powoli wsypać
mąkę żołędziową cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
Gotować do momentu, aż powstanie gęste purée.
Odstawić do wystygnięcia.

Żółtka ubić z połową cukru, dodać mielone migdały, wanilię,
masę żołędziową, mąkę pszenną i likier.
Całość dokładnie wymieszać.


Białka ubić na sztywną pianę z połową cukru.
Delikatnie wmieszać je w przygotowaną wcześniej masę.

Kokilki posmarować masłem. 
Do każdej z nich wlać porcję ciasta i piec około 50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz