18.10.2014

Patison z lazurem i orzechami



Patison z lazurem i orzechami

Pieczony patison wypełniony farszem z gruszek, orzechów i sera.


1 patison
200 g sera lazur
3/4 szkl. orzechów włoskich
1/2 miękkiej gruszki
1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich
sól, pieprz, świeży rozmaryn


Odciąć górę patisona, wyciągnąć pestki.
Środek skropić olejem z orzechów włoskich.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec około 50 minut.

Orzechy drobno posiekać, gruszkę obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z rozdrobnionym serem.
Doprawić solą, pieprzem i świeżym rozmarynem.


Upieczony patison napełnić farszem, przykryć odciętym wierzchem.
Zapiekać jeszcze około 15 minut.
Przed podaniem posypać orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz