22.10.2014

Amerykanki


 Amerykanki

Klasyczne, puszyste amerykanki z cytrynowym lukrem.
 

500 g mąki pszennej
2 jajka
1 szkl. mleka
120 g masła
3/4 szkl. cukru
1 łyżka amoniaku

Masło roztopić w rondelku.
Jajka ubić z cukrem, następnie dodać mleko, przesianą mąkę, masło oraz amoniak.
Dokładnie wymieszać dużą łyżką.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcje ciasta (około dwóch łyżek) .
Zachować dość duże odstępy.
 Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.


Lukier:

1 szklanka cukru pudru
około 3 łyżki soku z cytryny

Przygotować lukier.
Cukier puder utrzeć z lekko ciepłym sokiem z cytryny.

Natychmiast smarować upieczone amerykanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz