13.10.2014

Dynia faszerowana pod przykrywką


Dynia faszerowana pod przykrywką

Słodka dynia odmiany hokkaido z ostrym nadzieniem pomidorowo-serowym przykryta warstwą bardzo kruchego ciasta.


1 dynia hokkaido

6 pomidorów
250 g ricotty
120 g parmezanu
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek


Przykrywka:

1 szkl. mąki pszennej
1/3 kostki masła
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki kurkumy
sól


Dynię przekroić na pół, usunąć pestki, następnie posolić i owinąć folią aluminiową.
Czosnek obrać i pokroić w paski, pomidory ponakłuwać, ułożyć na blasze.
 Następnie powtykać czosnek w pomidory, skropić je oliwą z oliwek i posolić.
Wstawić razem z dynią do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec około 40 minut.


Przygotować przykrywkę.
Mąkę przesiać do miski, dodać masło, kurkumę, sól i wodę.
Zagnieść jednolite ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny.

Upieczone pomidory obrać ze skórki, zmiksować na gładką masę, dodać ricottę, dokładnie wymieszać.
Parmezan zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z masą pomidorową.
Wstawić do lodówki na kwadrans.


Upieczoną dynię napełnić schłodzonym farszem.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować tak, by jego średnica była trochę większa niż dynia.
Nafaszerowaną dynię przykryć ciastem. Lekko docisnąć brzegi.
Wierzch ponakłuwać widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec około 35 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz