16.02.2015

Tarta limonkowa


Tarta limonkowa

Tarta na ciasteczkowym spodzie z delikatnie kwaskowym kremem limonkowym.


500 g zbożowych ciasteczek (np. Digestive)
160 g masła

Ciasteczka rozkruszyć.
Masło rozpuścić i wymieszać z ciasteczkami.
Masą wyłożyć foremkę do tarty o średnicy 27 cm.
Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Następnie wyciągnąć z pieca i ostudzić.



700 g mleka skondensowanego słodzonego
sok z około 8 limonek (ok. 200 ml)
skórka starta z 5 limonek
8 żółtek

200 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru

Skórkę wymieszać z sokiem i żółtkami.
Dodać mleko i dokładnie wymieszać za pomocą rózgi.
Masę wylać na ostudzony spód.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Ostudzić.

Śmietankę ubić z cukrem.
Udekorować ciasto.


1 komentarz:

  1. Pychota!
    Każdy, kto skosztował rozpływał się w w zachwytach nad subtelnością, a jednocześnie wyrafinowaniem smaku, a przy tym wygląda znakomicie.
    F.

    OdpowiedzUsuń