12.02.2015

Zawijasy z rukolą i szpinakiem


Zawijasy z rukolą i szpinakiem

Drożdżowe roladki wypełnione nadzieniem z rukoli, szpinaku i słonecznika.


2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. mleka
15 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
25 g masła
2 łyżeczki ziół prowansalskich

Mleko podgrzać z masłem, a następnie wymieszać z cukrem i drożdżami.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i ziołami prowansalskimi.
Dodać zaczyn i wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć je ściereczką i odstawić na około dwie godziny.

200 g rukoli
200 g świeżego szpinaku
2 opakowania (ok. 240 g) serka śmietankowego 
1/2 szkl. słonecznika
sól, pieprz, szczypta chilli, kminek mielony



Szpinak i rukolę umyć, osuszyć, a następnie zmiksować.
Dodać słonecznik i serki.
Ponownie zmiksować.

Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.
Rozłożyć farsz.
Zacząć zwijać jak roladę. 
W połowie zwijania, powtórzyć czynność zaczynając zwijanie od drugiej strony.

Następnie pokroić rolę w plastry o grubości około dwóch centymetrów.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz