24.02.2015

Pomarańcze w cieście piwnym


Pomarańcze w cieście piwnym

Soczyste pomarańcze w puszystym naleśnikowym cieście piwnym.


3 średniej wielkości pomarańcze
1 jajko
1 żółtko
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. jasnego piwa
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
olej do smażenia

Jajko wymieszać z żółtkiem, cukrem i kurkumą.
Dodać piwo, mąkę, sodę i ekstrakt.
Dokładnie wymieszać za pomocą rózgi, by powstało gęste ciasto naleśnikowe.



 Pomarańcze pokroić w plastry.
Olej rozgrzać na patelni.
Pomarańcze maczać w cieście i smażyć z obu stron na złoto.

Podawać z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz