19.02.2015

Różane ciasteczka


Różane ciasteczka

Pachnące różami kruche ciasteczka.


170 g mąki pszennej
90 g masła
60 g cukru pudru
1 jajko
2 łyżeczki wody różanej

Ze składników zagnieść ciasto.
Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić na około dwie godziny w lodówce.
Następnie rozwałkować na grubość około 4 milimetrów i wykrawać ciastka.
W połowie wykrojonych ciastek zrobić otwory.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do lodówki na około godzinę.
Następnie ciasteczka piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Ostudzić.


  1 słoiczek konfitury różanej
1 słoiczek płatków róży w cukrze
cukier puder do posypania

Konfiturę wymieszać z płatkami róży (jeśli będą grudki, masę należy  zmiksować).
Ciasteczka z wykrojonymi otworami oprószyć cukrem pudrem.
Na dolną część nałożyć konfiturę, przykryć drugą połową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz