26.08.2014

Ciasto drożdżowe ze śliwkami


Ciasto drożdżowe ze śliwkami


2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
50 g drożdży
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. cukru
300 g węgierek
wanilia
cynamon


Mleko podgrzać, dodać łyżkę cukru i drożdże. Odstawić na 10 minut.
Mąkę, pozostały cukier, olej i wanilię umieścić w misce, dodać zaczyn i dokładnie wymieszać dużą łyżką.
Odstawić na około dwie godziny w ciepłe miejsce.

W tym czasie węgierki umyć, usunąć pestki i włożyć do miski. Posypać je cukrem, cynamonem i wanilią. Dokładnie wymieszać.


Kruszonka:

1 i 1/2 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru
80 g masła

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na kruszonkę.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 25 x 35 cm, odstawić na 20 minut. 
Następnie ułożyć na nim śliwki i posypać kruszonką.

Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz