27.07.2014

Pierogi dla Helen


Pierogi dla Helen

Miękkie ciasto drożdżowe wypełnione dwoma rodzajami farszu  - cukiniowym i pieczarkowym - ze specjalną dedykacją dla Helen :)


400 g mąki pszennej
100 g mąki kukurydzianej
ok. 1 szkl. mleka
25 g drożdży 
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
łyżeczka soli 

Przygotować zaczyn. Mleko podgrzać, dodać do niego cukier i drożdże. Odstawić na kwadrans. 
Oba rodzaje mąki połączyć z solą, dodać żółtko i zaczyn.
Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę.


Farsz cukiniowy:

2 małe cukinie
1 cebula
3 łyżki ostrego przecieru z papryki
sól, pieprz

Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć.
Cukinie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do cebuli. 
Podsmażać do miękkości. Na koniec doprawić solą, pieprzem i przecierem paprykowym.


Farsz pieczarkowy:

200 g pieczarek
200 g pieczarek brunatnych
1/2 pora
sól, pieprz

Por drobno pokroić, podsmażyć na maśle. 
Pieczarki umyć, pokroić, podsmażyć do miękkości razem z porem. 
Doprawić solą i pieprzem.




Wyrośnięte ciasto podzielić na dziesięć części, każdą rozwałkować na okrągły placek, napełnić  farszem, posmarować brzegi białkiem i zlepić jak pieroga.

Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut, następnie posmarować białkiem i posypać czarnuszką, kminkiem lub dowolnymi ziołami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz