Pierogi dla Helen
Miękkie ciasto drożdżowe wypełnione dwoma rodzajami farszu - cukiniowym i pieczarkowym - ze specjalną dedykacją dla Helen
:)
400 g mąki pszennej
100 g mąki kukurydzianej
ok. 1 szkl. mleka
25 g drożdży
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
łyżeczka soli
Przygotować zaczyn. Mleko podgrzać, dodać do niego cukier i drożdże. Odstawić na kwadrans.
Oba rodzaje mąki połączyć z solą, dodać żółtko i zaczyn.
Wyrobić
na gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Farsz cukiniowy:
2 małe cukinie
1 cebula
3 łyżki ostrego przecieru z papryki
sól, pieprz
Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć.
Cukinie
zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do cebuli.
Podsmażać do
miękkości. Na koniec doprawić solą, pieprzem i przecierem paprykowym.
Farsz pieczarkowy:
200 g pieczarek
200 g pieczarek brunatnych
1/2 pora
sól, pieprz
Por drobno pokroić, podsmażyć na maśle.
Pieczarki umyć, pokroić, podsmażyć do miękkości razem z porem.
Doprawić solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dziesięć części, każdą rozwałkować na okrągły
placek, napełnić farszem, posmarować brzegi białkiem i zlepić jak
pieroga.
Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut, następnie posmarować białkiem i posypać czarnuszką, kminkiem lub dowolnymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz